Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Duurzaam Café Juli!

“Een plek om elkaar informeel te ontmoeten, van gedachten te wisselen, ervaring te delen en te inspireren”, dat is het uitgangspunt van het vernieuwde Duurzaam Café dat vanaf april weer maandelijks wordt georganiseerd wordt op ‘de Wijk van Morgen’ in Heerlen.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand creëert S-Built in een informele setting een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaamheid, energietransitie, circulair bouwen en aanverwante onderwerpen. Tijdens deze events staat steeds weer een ander thema centraal. Niet alleen S-Built, maar ook haar partners kunnen een onderwerp invullen. Met korte presentaties van interessante sprekers worden de thema’s onder de aandacht gebracht. Met als doel kennismaking, discussie en kennisdeling. Ieder Duurzaam Café wordt afgesloten met een informele borrel.

Thema van het Duurzaam Café van 6 juli: Mijnwater Energie & STORM Controller.

Wellicht kent u het of heeft u er weleens van gehoord. Mijnwaterenergie in Heerlen. Het project uit 2005 is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig zelfstandig energiebedrijf. Duurzame energie wel te verstaan. Hoe het bedrijf is gegroeid van project naar bedrijf, vertelt innovatiemanager Herman Eijdems van Mijnwater B.V.  Ook gaat hij in op de innovatieve ontwikkelingen van een controller (STORM Horizon 2020 project) en hoe mijnwaterenergie een belangrijke aanjager is voor de vermindering van CO2-uitstoot. In Parkstad Limburg. Projectmanager Martijn Wenmeckers vult hem aan en legt uit hoe een vernuft PRIVA-systeem (een totaaloplossing voor gebouwbeheersystemen) ervoor zorgt dat een zo efficiënt mogelijke uitwisseling van energie tussen de verschillende gebouwen plaatsvindt.

Waar staat Mijnwater nu?
Sinds de start in 2008 tot nu heeft Mijnwater B.V. innovatieve concepten bedacht om ook in andere energie-uitwisselingen te voorzien, waarbij de ondergrondse mijnwaterreservoirs niet worden gebruikt. Een voorbeeld: De restwarmte (warmte die ongewild ontstaat en waar je eigenlijk niets mee doet) van bijvoorbeeld het APG-gebouw in Heerlen wordt gebruikt om de multifunctionele accommodatie van Bekkerveld te voorzien van warmte. Dit aandeel van restwarmte willen we zo ver mogelijk uitbreiden.

Mijnwater B.V. heeft al verschillende gebouwen in Heerlen op mijnwaterenergie aangesloten. 270 woningen, diverse kantoorgebouwen en (basis)scholen, een kinderdagverblijf, een sporthal, twee supermarkten en dit worden er alleen maar meer. Met deze en nieuwe aansluitingen levert Mijnwater B.V. een belangrijke bijdrage aan het doel van Parkstad Limburg om in 2020 tot een vermindering van 65% CO2 (koolstofdioxide) uitstoot te komen.

STORM betekent nadenken over onze toekomst
Met mijnwaterenergie kunnen we de klimaatdoelen behalen. Zeker nu het nieuwe ‘demand supply’ (vraag en aanbod) systeem wordt gebouwd. Dit betekent dat de energiebehoefte aan de hand van onder andere weersvoorspelling en op de vraag van de klant gestuurd kan worden. Samen met andere duurzame bronnen zoals zonne-energie, windenergie, biomassa-energie, het opslaan van energie en de aansturing hiervan, werkt het systeem bijzonder goed. Een duurzame toekomst voor nog vele generaties na ons. Daarom blijft Mijnwater B.V. nadenken over de toekomstige energievoorziening in Nederland en ver daarbuiten. Het innovatieve plan voor de ‘4de generatie District Heating and Cooling’ ligt klaar.

Trots van de regio
Mijnwater is de basis voor duurzame energie en daar mogen we best trots op zijn. Het bedrijf bouwt voort op de plannen van de gemeente Heerlen en heeft een innovatief leidingennetwerk aangelegd voor duurzame energie. Het is daarmee uniek in Nederland. In 2015 ontving Mijnwater B.V. de European Geothermal Innovation Award voor de meest intelligente toepassingen van geothermische energie.

 

Het Duurzaam Café is gratis toegankelijk en start om 15.00u. Aanmelden kan via happening@sbuilt.nl
Locatie: Center of Expertise S-Built, Tesla 5, 6422 RG Heerlen (Avantis)

Noteer ook alvast de komende Duurzaam Café data in uw agenda:
07 september, 05 oktober, 02 november en 07 december.